Åpent for påmelding!

Åpent for påmelding!

Ønsker du å arbeide mer systematisk med skolemiljøet?

Din skole kan nå få en plass i et heldigitalt kull som har oppstart høsten 2025!

RKBU Vest tilbyr forskningsbasert kompetansetilbud for et tryggere og mer inkluderende skolemiljø som skal forebygge og håndtere mobbing og krenkelser. Vår digitale undervisning er utviklet for å gi deg og din skole nødvendige verktøy og kunnskap for å sikre kvalitet og langsiktig systematikk i oppfølging i arbeidet mot mobbing og antisosial atferd. Gjennom denne undervisningen lærer du hvordan du kan integrere virksomme komponenter med dokumentert effekt, i skolens daglige praksis. Du vil også få vite hvorfor disse virksomme komponentene er viktig for å håndtere mobbing, som er et fenomen som krever kontinuerlig innsats fra alle ansatte. Som deltaker i vårt digitale kull vil du få opplæring i hvordan dette arbeidet ledes i profesjonsfellesskapet, og hvordan arbeidet kan videreføres og dokumenteres gjennom vårt kvalitetssikringssystem. Med vår fleksible digitale undervisning vil du få tilgang til et kvalitetssikret innhold og får støtte fra et helt fagmiljø, uansett hvor du befinner deg i landet. Du kan lese mer om vårt program og forskningen som er gjort på mobbing her.

Meld deg på innen 20 august 2025

  • Undervisningen har samme oppbygging og faglige innhold som våre fysiske samlinger i grunnopplæringen, for de som ønsker å implementere programmet og bli sertifiserte instruktører/team med styrket kompetanse innen mobbing, skolemiljø og virksomme tiltak. Det legges opp til at deltakere gjennom varierte læringsformer får teoretisk og praktisk kompetanse i virksomme komponenter som har dokumentert effekt i antimobbearbeidet. Vi legger opp til bruk av teori, praktiske øvelser og refleksjon som utvikler kunnskap, holdninger og ferdigheter som kan utgjøre en konkret forskjell i det kontinuerlige arbeidet for å forebygge og håndtere mobbing. Vi bygger på “train-the-trainer"-prinsippet for å sikre kompetanseheving i hele personalet.

    De virksomme komponentene i programmer er

    1.      Kollektiv kompetansebygging |

    2.      Klassemøter og sosial læring i fag

    3.      Skoleregler mot mobbing

    4.      Kvalitet på tilsynssystemet

    5.      Kartlegging og bruk av data

    6.      Skole-hjem-samarbeid

    Innholdet i undervisningen innebærer et bredt spekter av tema, eksempelvis gruppemekanismer, voksenrolle, lovverk, barns-beste-vurderinger.

    De fleste skoler som ønsker denne opplæringen vil implementere Olweusprogrammet på sin skole. Vi anbefaler å melde på tverrfaglige team eller skolemiljøteam. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål om dette!

     Slik ser oppbyggingen i den digitale undervisningen ut:

    Modul 1: Forebygge mobbing og sikre en trygg skole Tilgjengelig 25.09.25

    Modul 2: Autoritativt skoleklima – trygghet for elever Tilgjengelig 25.09.25

    Modul 3: Forholdet mellom undersøkelse og egnede tiltak Tilgjengelig Januar 2026

    Modul 4: Å lede det inkluderende fellesskapet - klassen og utfordringer i skolemiljøet Tilgjengelig Januar 2026

    Modul 5: Fra lov til praksis Tilgjengelig April 2026


    Modul 6: Medvirkning og skole-hjem-samarbeid Tilgjengelig April 2026

    Modul 7: Kvalitetssikring og konkrete verktøy i skolemiljøarbeidet Tilgjengelig September 2026


    Modul 8: Helhetlig systemarbeid for et trygt og godt skolemiljø Tilgjengelig September 2026

  • Skoler som vil innføre Olweuprogrammet kan nå gjennomføre hele sin kursing og skolebaserte kompetanseheving digitalt. Hver lokale skole oppretter et team som sammen gjennomfører undervisningen og som samarbeider om å videreføre undervisning til personalet. Det er å anbefale at teamene er tverrfaglige, dvs. at den digitale undervisningen passer for skoleansatte, skoleledere, helsesykepleiere, PPT og andre som arbeider for å ivareta elever på skolen.

    Skoler som har innført Olweusprogrammet, men som erfarer at de trenger en restart eller en oppfrisking av teamarbeid for trygt og godt skolemiljø, kan også melde seg på.

  • Når du er påmeldt, blir du kontaktet av en rådgiver fra RKBU Vest, for innledende dialog. Vi anbefaler at det er rektor som melder på skolen og har dialog med oss i RKBU Vest.

  • Ja, det er gratis å delta i Olweusprogrammet. Dersom skolen har utgifter i forbindelse med gjennomføring, må skolen selv dekke dette.

  • Alle møter vil foregå i sanntid via Teams, resten av kurset vil være tilgjengelig gjennom digitale moduler.

    Vi benytter plattformen Moodle i vår opplæring. Trygg innlogging via Bank ID.

  • Utdrag fra nettsiden vår Fakta om mobbing

    Hvor skjer mobbing?

    Vår forskning viser at:

    • To til tre ganger så mange elever blir mobbet på skolen sammenlignet med på skoleveien.

    • Omtrent halvparten av mobbingen skjer i friminuttene.

    • Skolen er altså det stedet der mesteparten av mobbingen foregår, og det legger et spesielt ansvar på skolens ledelse og lærere.

    Er mobbing skadelig?

    Det er dokumentert at både elever som mobber og de som har blitt mobbet er «overforbrukere» av samfunnets helse-og sosialtjenester. Ved å implementere effektive antimobbeprogram vil en kunne redusere og forebygge mobbeproblem i skolen. Slik kan effektive programmer både redusere og/eller eliminere mye personlig lidelse samt spare samfunnet for store kostnader (Olweus & Limber, 2010).

    Fungerer Olweusprogrammet?

    Olweusprogrammet mot mobbing og antisosial atferd er et tiltaksprogram med dokumentert effekt, vurdert av Ungsinn til høyeste evidensnivå.

    Det er i følge Havik og Ertesvåg (2020) gjennomført følgende studier på effekt på Olweusprogrammet:

    • Seks norske studier, inkl ti publikasjoner

    • Tre internasjonale studier med tiltakseier

    • To uavhengige studier internasjonalt

    • To metananalyser på mobbeprogrammer

    • Vurdering i Blueprint-databasen

    Programmet er avhengig av implementeringen i skolen. Dersom du ønsker å melde implementere programmet på din skole, er det viktig at dette blir godt forankret i skolens virksomhet.  

    Kilder

    Havik, T., & Ertesvåg, S. (2020). Kunnskapsoppsummering og klassifisering av tiltaket: Olweus programmet (OBPP) – et skoleomfattende program mot mobbing og antisosial atferd (2. utg.). Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 12(1). https://doi.org/10.7557/25.7584

    Olweus, D., & Limber, S. P. (2010). The Olweus Bullying Prevention Program: Implementation and Evaluation over Two Decades (D. L. Espelage, S. M. Swearer, & S. R. Jimerson, Red.; 1. utg., s. 377–399). Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203864968-30

  • Ta gjerne kontakt med oss direkte via olweusprogrammet@norceresearch.no eller skriv direkte til prosjektleder Hilde Brendehaug Hugaas!

  • Påmeldingsfrist 20 august 2025

Tidsplan Modul 1 og 2

Forberedende møte for rektor/skoleledere og RKBU Vest

Torsdag 28 august kl 10.00 (ca 1 t)

  • Implementeringsarbeid på din skole: deltakelse og motivasjon

  • Gjennomgang tidslinje

Dersom du ikke kan stille, kan vi avtale en annen møtetid. Det er viktig at rektor/skoleledelse deltar i forberedende møte før implementering.

Møte 1: BLI KJENT

Torsdag 25 september kl 13.30 (ca 2 t)

  • Presentasjon av alle deltakere - motivasjonsbeskrivelser (40 min)

  • Gjennomgang av plattformen Moodle (20 min) med gruppevis gjennomgang av de to første modulene  (20 min)

  • Hvordan vi tenker dette skal gjennomføres - oppsummering i plenum (15 min)

Møte 2: Oppfølgingsmøte

Tirsdag 28 oktober fra kl 14.00 (ca 1 t)

  • “Prøv og presenter”: Hver skole presenterer kort fra noe de har prøvd ut siden sist - og det vil være flere aktiviteter å velge i

  • Veiledning og spørsmål

Møte 3: Oppfølgingsmøte

Tirsdag 9 desember fra kl (ca 1 t)

  • “Erfaringslab”: Hva har vi erfart siden sist? Er det noe vi trenger mer informasjon om?

  • Veiledning og spørsmål

Fleksibel læring, varig endring – meld deg på digital opplæring i Olweusprogrammet!