Om programmet

Olweusprogrammet mot mobbing og antisosial atferd er et tiltaksprogram med dokumentert effekt. Innføring av programmet krever ikke store økonomiske investeringer; det dreier seg framfor alt om de voksnes kunnskaper, holdninger og ferdigheter, samt bruk av personalets tid. 

Se alle sertifiserte Olweusskoler
Evaluering av Olweusprogrammet
Se også oversikt over forskningsresultater

  • Olweusprogrammet har som målsetting å øke bevissthet og kunnskap om mobbing og innføre systematiske tiltak for å forebygge og stoppe mobbing. Tiltakene i programmet er rettet både mot skole-, gruppe- og individnivå, og har det som omtales som «hel-skole-tilnærming». Sentrale komponenter inkluderer jevnlig kompetanseheving i personalet, bruk av en egen elevundersøkelse, kvalitet på inspeksjon i friminutt, skoleregler mot mobbing, regelmessige klassemøter, og fokus på godt skole-hjem-samarbeid. Programmet eies av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU Vest, og er opprinnelig utviklet av professor Dan Olweus. Programmet har blitt vurdert av Ungsinn til høyeste evidensnivå.  

  • Omfattende internasjonal og nasjonal forskning har vist klare sammenhenger mellom psykisk og også fysisk uhelse for de som er involvert i mobbing. Mobbeutsatte har mye større risiko og å oppleve depresjon og angst, selvmordstanker og utvikling av ulike psykiske lidelser. Dette kan sette sitt preg langt inn i voksenlivet. Verdens helseorganisasjon omtaler mobbing som et folkehelseproblem! Derfor er det avgjørende med en spisset og solid innsats for å forebygge at mobbing oppstår, og for å håndtere det effektivt når det skjer.  

  • For å lykkes med arbeidet mot mobbing er det viktig å sørge for en jevnlig, helhetlig og systematisk innsats gjennom hele året, og opplæringslovens §12-3 pålegger jo skolene et slikt kontinuerlig arbeid. Skolens arbeid med skolemiljø må være en integrert og naturlig del av hverdagen, ikke noe som kun tas opp ved enkelthendelser. Dette krever at skolen har gode og tydelige rutiner for å følge med på sosiale dynamikker og arbeider jevnlig med trygg tilhørighet og gode relasjoner i et inkluderende fellesskap. Tydelige normer og klare forventninger til sosialt samspill og egne regler mot mobbing, gir rammer for det forebyggende arbeidet med skolemiljøet. Det er viktig med jevnlig kompetanseheving og bruk av fellestid, og at arbeidet har faste møtepunkter og evalueringer. Systematisk og målrettet innsats gir resultater i arbeidet med å sikre elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø. 

  • Innføringen av Olweusprogrammet krever at skolen velger en modell for faglig ledelse: Instruktørmodellen eller Teammodellen. I instruktørmodellen leder en ressursperson, som har fått kompetanseheving i antimobbearbeid, arbeidet i samarbeid med rektor. I teammodellen etablerer skolen et Olweusteam som deltar på opplæring og er ansvarlig for innføringen og driften av programmet. Teamet består av ressurspersoner på skolen og helst representanter fra tverrfaglige tjenester som helsesykepleier og PP-rådgiver. Leder for teamet kan være rektor eller den rektor delegerer ansvaret til. Uavhengig av modell, etableres det pedagogiske samtalegrupper der hele personalet deltar jevnlig for sammen å øve opp kompetanse, utveksle erfaringer og utvikle felles strategier. Teamet eller instruktør leder fellestiden og samtalegruppene, og har oversikt i arbeidet slik at alle komponentene inngår i skolens drift. Skolen oppretter ofte en koordinator som har praktiske oppgaver knyttet gjennomføringen av den årlige Olweusundersøkelsen.  

  • Skoler som innfører Olweusprogrammet får opplæring og faglig støtte fra RKBU Vest. Teamet/instruktøren deltar på 8 dager med opplæring fordelt på 4 samlinger over omtrent halvannet år. Opplæringen følger prinsippet om «train-the-trainer», slik at deltakerne kan lede arbeidet videre på skolen sin. Som del av opplæringssamlingene får deltakerne tilgang på fagstoff og metoder de kan bruke og tilpasse til videre bruk på skolen sin. Team og instruktører deltar i årlige regionale og/eller nasjonale nettverk i regi av RKBU Vest for å samarbeide og utveksle erfaringer. RKBU Vest tilbyr faglig støtte og veiledning både underveis i implementeringen og videre i driften av programmet. For å sikre et langsiktig og kvalitetsmessig godt arbeid, tilbys skoleeier et system for kvalitetssikring av Olweusprogrammet (SKS). Målet er å hjelpe skolene med å innlemme programmet i sin ordinære drift og fortsette et systematisk arbeid mot mobbing over tid. 

Kommuner og skoler kan få informasjon og invitasjon til deltakelse ved å henvende seg til:

E-post: olweusprogrammet@norceresearch.no

Høres dette interessant ut?
Ta kontakt med oss i Olweusprogrammet